25 Şubat 2008 Pazartesi

And the Oscar goes to...

Oscar ödülleri bu sabaha doğru Amerika'nın Los Angeles kentinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu (Haber bültenlerinin yüzde 90'ında bu cümle ile karşılacaksınız bugün). Eminim şimdiye kadar ödül alanları öğrenmişsinizdir zaten. Ben de blogumuzun görevini yerine getirmek amacıyla "Akademi Ödülleri ile ilgili gereksiz bilgileri" vereyim dedim.

* Oscar heykelciğini kazananlar bu ödülü satamazlar. Eğer ödülden kurtulmak istiyorlarsa ancak Akademi'ye 1 dolar karşılığında satabilirler.
* Akademi, 2007 itibariyle oy verecek 5830 üyeye sahiptir.
* Üç film 11 Oscar heykelciği birden almayı başardı. Bunlar; Ben-Hur (1959), Titanic (1997), ve The Lord of the Rings: The Return of the King (2003).
* Katharine Hepburn Oscar Ödüllerinde en fazla ödül kazanan oyuncu oldu (4).
* Meryl Streep ödüle en fazla aday gösterilen isim oldu. 14 kez aday gösterilmekle beraber 2 kere ödülü almayı başardı.
* James Dean ölümünden sonra iki kere Oscar'a aday gösterilen tek insan.
* Peter O'Toole 8 kez En İyi Aktör ödülüne aday gösterilmesine rağmen ödülü hiç kazanamadı.
* Jessica Tandy en yaşlı Oscar kazanan oyuncu oldu (80).
* Gloria Stuart ödüle en yaşlı aday gösterilen isim (87).
* Justin Henry 8 yaşında iken Kramer vs. Kramer (1979) filmiyle aday gösterildiği En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü ile birlikte Oscar tarihindeki en genç ödüle aday olan isim oldu.
* 22 yaşındayken Kate Winslet iki defa Oscar'a aday gösterilmiş en genç kişi oldu. Winslet aynı zamanda ödüle üç, dört ve beş kere aday gösterilen en genç insan olmayı başardı.
* John Mills'e , İrlandalı Kız (Ryan's Daughter) filminde oynadığı köyün sağır-dilsiz delisi 'Michael' rolü için 1971'de En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü verilmişti. Filmde rolü gereği tek kelime konuşmayan John Mills, ödülünü alırken konuşma yapmayıp bir reverans'la yetinmişti. Bu da Oscar ödüllerindeki en kısa kabul konuşması olarak rekor kitabına geçmiştir.

İmza: The King of Copy+Paste
Kaynak: wikipedia

Hiç yorum yok: